marți, 6 aprilie 2010

Capitolul I - Ce este Yoga?

Ce este Yoga?

Yoga este benefic pentru toata lumea, indiferent de varsta sau conditia fizica. Yoga se concentreaza asupra imbunatatirii starii fizice, mentale si spirituale. Scopul este de a-ti armoniza corpul, mintea si spiritul prin o combinatie de pozitii, meditatii si exercitii de respiratie.
Pe langa pacea interioara pe care o ve-ti dobandi, practicand Yoga ve-ti avea parte de multe beneficii. De exemplu, exercitiile fizice introduse in Yoga pot creste puterea si flexibilitatea voastra. Yoga este si de asemenea un mijloc pentru a scapa de stres, pentru calmarea mintii si de a te lasa sa ajungi la relaxarea fizica si mentala totala.

Cine poate practica Yoga?

Aproape oricine poate gasi Yoga folositoare, din moment ce ofera o gama larga de beneficii. De exemplu, cei care au o munca "de birou", pot efectua exercitii de inlaturare a stresului pentru a oferii mintii obosite o pauza. Atletii si dansatorii pot efectua exercitii de intarire, pentru a-si restaura energia si a-si imbunatatii rezistenta.
Copiii pot practica Yoga pentru imbunatatirea atentiei si a concentratiei. De asemenea si cei in varsta, pentru a se simti puternici si mai flexibili.

Ce inseamna "Yoga"?

Cuvantul "yoga" provine de la cuvantul Sanskrit "yuj" , care inseamna "a unifica".
Originea cuvantului si practicarea de yoga sunt relativ apropiate, din moment ce yoga implica cautarea acelei "uniuni". Atingerea acestei "uniuni" , conduce la un simt al tranchilitatii si a satisfactiei.

De ar trebui sa practic Yoga?

Pentru inceput, Yoga nu afecteaza corpul asa cum o fac alte exercitii de fitness. Si bineinteles, o diferenta mare, este ca Yoga se adreseaza tuturor aspectelor sanatatii. Exercitiile de respiratie te ajuta sa respiri mai eficient. Meditatia iti elibereaza mintea si te ajuta sa-ti pastrezi calmitatea. Multe pozitii yoga pot imbunatatii flexibilitatea si circulatia.
Yoga are beneficii mentale si emotionale . De exemplu, yoga te ajuta sa imbunatatesti nivelul de concentratie si intinereste mintea.
Yoga este cunoscuta pentru prevenirea durerii de spate, migrene, artrita.

Hartha Yoga-modul de yoga cel mai practicat.Tipuri :

Ashtanga yoga
Este denumita de asemenea "Yoga puterii". Dezvoltat de K. Pattabhi Jois, Ashanga Yoga uneste exercitii de intindere intense si formarea unei musculaturi puternice. O serie de pozitii specifice si exercitii de respiratie sunt practicate pentru a incalzii corpul si a transpira toxinele. Temperatura din camera in care se practica Ashtanga Yoga, trebuie sa fie de aproximativ 21-24 grade Celsius pentru a pastra muschii flexibili.

Bikram Yoga
Acest fel consta intr-o secventa de 26 de posturi, fiecare durand aproximativ 20-30 de secunde. Temperatura ar tebui sa fie aproximativ 30-38 de grade si 60% umiditate. Camera incalzita este benefica pentru incazirea muschilor si pentru a permite o intindere mai adanca si pentru detoxifierea corpului.

Integral Yoga
Cand practici Integral Yoga , practici pozitii, tehnici de respirare, meditatie si relaxare profunda. Integral Yoga imbina si importanta unei diete sanatoase.

Iyengar Yoga
Se folosesc tot felul de suporti, precum blocuri de lemn, scaune, pentru a asigura ca corpul este corect alineat in timpul unei pozitii Yoga.

Kundalini Yoga
Cunoscuta ca si "Mama yoga", a fost initiata de Bhajan Yogi si este folosita pentru a muta energia prin intregul tau corp, in special prin sira spinarii.

Kripalu Yoga
Mintea si corpul trebuiesc tratate egal. Exista 3 stagii de parcurgere. In prima etapa , terbuie sa te concentrezi asupra alinierii, respiratiei si a miscarii, fara a te gandi cat de mult iti poti mentine pozitia. In a doua etapa, te poti folosi de meditatie pentru a iti mentine pozitia mai mult timp. A treia etapa si ultima, implica folosirea meditatiei pentru a-ti permite sa iti misti corpul asa cum simti tu, de ceea ce ti se pare tie corect la acel moment.

Sivananda Yoga
Swami Sivananda, care a fost medic, invatator spiritual si "yoga master", a creat Sivananda Yoga. Acest tip de yoga se imparte intr-o serie de 12 pozitii :
1. Headstand
2. Shoulderstand
3. Plow
4. Fish
5. Seated forward bend
6. Cobra
7. Locust
8. Bow
9. Spinal twist
10. Crow
11. Standing forward bend
12. Triangle
Sivananda Yoga se bazeaza pe 5 principii fundamentale :
- Exercitiul potrivit
- Respiratia potrivita
- Relaxarea potrivita
- Dieta potrivita
- Si gandirea pozitiva si meditatia.

BENEFICII PSIHICE SI FIZICE

Prin practicarea de yoga, vei descoperi ca ti-ai dezvoltat o gandire mai pozitiva asupra vietii. Ea incurajeaza reflectarea asupra propriei persoane si auto-observarea, ajutand la eliberarea anxietatii, ostilitatii si depresiei pe care poate o simti.

- No stress
- Imbunatatirea functionarii mintale : ajuta la memorie si la concentrare.
- Imbunatatirea increderii in sine : in special fiindca yoga nu este o competitie. Yoga este un exercitiu individual, care te ajuta sa te concentrezi asupra propriilor abilitati fara a te compara cu alte persoane. De asemenea iti poti perfectiona tinuta.
- Reducerea durerii : are un efect terapeutic asupra durerilor de spate, artrita, migrene, dureri de cap si dureri menstruale. Multe pozitii yoga te pot ajuta sa-ti relaxezi muschii.
- Imbunatatirea respiratiei
- Imbunatatirea circulatiei sangelui : o circulatie a sangelui mai buna ajuta la eliminarea toxinelor si a impuritatilor din corp. Practicarea regulata te ajuta de asemenea la scaderea tensiunii arteriale.
- Imbunatatirea flexibilitatii si a puterii : una dintre cele mai importante efecte este ca iti face corpul mai puternic si mai flexibil, imbunatatind o gama larga de articulatii. Cu yoga iti poti perfectiona echilibrul, iti poti tonifia muschii si sa iti maresti rezistenta. Unele pozitii yoga te pot ajuta sa ai oase puternice, lucru care previne osteoporoza.
- Benefii aditionale : iti poti regla metabolismul, care te ajuta la slabit, iti pot echilibra sistemul hormonal, care este foarte folositor pentru menopauza. Miscarea in timpul exercitiilor iti maseaza organele interne, care imbunatateste digestia .

"Ustensile" pentru yoga:
- Salteaua pentru yoga este subtire si de cauciuc, care te ajuta sa nu aluneci pe podea atunci cand te misti in anumte pozitii. Daca practici pe un covor care este moale, vei vedea ca va fi mai dificil sa-ti mentii pozitia corect si echilibrul. Daca practici pe o suprafata rigida, precum podeaua, unele pozitii vor fi incomfortabile pentru mainile, genunchii sau picioarele tale.
- Prosopele sau mici cuvelturi : tine aproape cate prosopele de bumbac. Un prosop impaturit iti protejeaza genunchii atunci cand ingenunchezi. Poti folosi aceste prosopele pentru sustinerea corpului.








- Curea pentru yoga : este o banda lunga de bumbac, si este de obicei larga de 4 cm si lunga de 182 cm. Aceasta banda este folositoare atunci cand nu poti sa ajungi o anumita parte a corpului cu mainile. Daca nu ai o astfel de curea, poti folosi o curea moale de la pantaloni sau cureaua de la halatul de baie.
- Scaunul : vei avea nevoie de un scaun trainic cu un spatar si sezutul plat.



- Cuburi : ele au de obicei 10x15x23 cm si sunt facute din lemn sau spuma. Pentru yoga vei avea nevoie de cam 2 cuburi. Daca nu ai, poti improviza dintr-o carte cu coperta tare, invelita in hartie. Aceste cuburi sunt folositoare atunci cand mainile tale nu ating podeaua, atunci cand te apleci.














- Punguta pentru ochi : este o panza mica care de obicei are inauntru seminte de in. Acoperindu-ti ochii cu aceasta punguta in timpul unei pozitii de relaxare, iti odihneste ochii, fata, si blocheaza lumina.

Asculta-ti corpul
Asigura-te ca ai cateva momente pentru a respira si pentru a te concentra inainte de a incepe. Cand practici yoga, trebuie intotdeauna sa-ti asculti corpul. Niciodata sa nu efectuezi o pozitie care iti creeaza discomfort sau durere. Intotdeauna trebuie sa inchei practica cu o pozitie de relaxare.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu